MUN KOKEMUS BALISTA

Viime viikon postaus jäi tekemättä, mutta ei hätää äiti – ollaan selvitty hengissä Aasiasta takaisin kotiin! Ehkä onkin parempi tehdä postaus Balista vasta kotiinpalun jälkeen.

Bali on nykyään melko suosittu paikka matkustaa. Bali ja Kaakkois-Aasia ei suoraansanottuna ole ikinä olleet mun matkustuslistan kärjessä. Innostuin kuitenkin ideasta, kun siskoni ehdotti reissua (Suomen tammikuun sää saattoi vaikuttaa päätökseen). Balikokemuksia on varmasti tasan niin monta kuin sinne matkaajiakin, mutta tässä oon kerännyt ylös meidän kokemuksia ja kliseitä Balista.

Bali on surffimekka

Bali on aika täydellinen surffikohde. Aaltoja löytyy kaikkiin tarkoituksiin ja surffilaudan vuokraus/opettajan käyttö on verrattaen todella halpaa. Miinuksena on kuitenkin vedessä olevat roskat. Oli suoraansanottuna aika inhottavaa, kun ei tiennyt osuiko jalkaan laudan hihna, kala vai sipsipussi. Lisäksi Balilla tulee aluksi helposti kipeäksi ja itsekin olin viikon kipeänä, joka tietysti vähensi surffipäivien määrää.

Balilla on hulluja bileitä

Balilta löytyy varmasti bileitä jokaiseen makuun. On beach clubeja, chillejä istuskelupaikkoja ja kunnon klubeja. Ja onhan se meno niissä aika hullua. Löydettiin klubi, jossa oli kaksi tuntia ilmaiset juomat ja ilmainen sisäänpääsy. Jep, näistä illoista ei paljoa muistikuvia jäänyt. Tämä klubi on itseasiassa myös syy siihen, miksei viime viikolla tullut postausta. Keskiviikkona oli meidän viimeinen ilta Balilla ja se ”käydän vaan porukalla dinnerillä viereisessä raflassa” tietysti vähän eskaloitui.

Bali on paratiisi

Monet vannoo Balin nimeen ja pitää paikkaa paratiisina. Onhan se totta – aurinko paistaa, todella kauniit maisemat ja hyvät vibat. Toisaalta esimerkiksi liikenne on aika kaoottista, sillä liikennesääntöjä ei oikeastaan ole. Eikä oikeastaan muitakaan sääntöjä. Saari on omanlaisensa villi länsi länsimaihin verrattuna. Bali voi olla paratiisi, mutta sinne kannattaa lähteä avoimin mielin ilman ennakko-odotuksia. Joillekkin saaren meininki sopii, mutta toisille se saattaa olla shokki.

Itsensä löytäminen Balilta

Aika kliseinen juttu lähteä etsimään itseään Balille. Kaukana omasta arjesta ja hyvin erilaisessa ympäristössä on kuitenkin helppo pysähtyä ja ajatella asioita eri tavalla kuin omassa arjessa. Oltiin viikko Canggussa ja itkettiin molemmat kaksi vuorokautta putkeen. Oltiin ravintolassakin syömässä niin, että molemmat vaan itki koko ruokailun ajan. Ahdistavaa, helpottavaa, virkistävää ja todella kiusallista samaan aikaan.

Bali belly tulee kaikille

Ei tullut meille kummallekkaan, onneksi! Oltiin kyllä molemmat reissussa kipeinä, mutta vatsataudin sijaan kärsittiin viikko flunssasta. Bali bellystä kuitenkin varoiteltiin ennen lähtöä paljon.

Balilla on vaarallista

En tiedä onko tämä yleinen oletus, mutta kuulin paljon varoituksia Baliin liittyen. Huijauksia, automaatit varastaa kortit, jengi vie puhelimet käsistä, lista on oikeasti aika pitkä. Olin varautunut pahimpaan, mutta en itse kokenut oloani yhtään turvattomaksi. Toki tähän vaikuttaa oma käytös paljon, mutta me oltiin kyllä suhteellisen huolettomia.

Bali on halpa

Hmm, tähän on aika vaikea vastata. Kun 15 000 vastaa yhtä euroa, on rahan arvon ymmärtäminen suhteellisen hankalaa. Hinnat 8000-100000 oli aikalailla aina ”about euron” meidän matikalla. 😂 Kuta on kuitenkin melko turistinen paikka, joten hinnat ovat toki hieman kalliimpia. Vertaisin Balin hintatasoa ehkä Tsekkiin? Ei kallista, mutta ei super-Aasia-halpaakaan.

Kuta on Balin kamalin paikka

Tätäkin varottelua kuului paljon. Ei oltu varattu yöpymisiä ja alkuperäinen suunnitelma oli kierrellä saarta. Aloitettiin Kutalta ja sitä seurasi viikko Canggussa, jossa otettiin rauhallisesti. Ymmärrän Canggun hypen, mutta viikon relaus riitti ja lähdettiin takaisin menomestoille. Meillä muodostui Kutalla todella hyvä porukka, joten jäätiin sitten porukalla Kutalle ja tehtiin sieltä päiväretkiä saarella. Näin jälkeenpäinkään ei tunnu yhtään väärälle valinnalle. Toki riippuu mitä lomalta haluaa.

Balille on vaikea matkustaa

Bali on suhteellisen kaukana Suomesta, eikä suoria lentoja ole saatavilla. Matkustusaika on melko pitkä, joten Balille kannattaa lähteä pidemmäksi ajaksi, sillä lentoihin menee muutama päivä lomasta. Lennot itsessään ei ollut ongelma, nukuttiin kaikki lennot niin ettei aina edes syömään jaksanut herätä.

+ KORONAVIIRUS

Tavattiin paljon Kiinassa asuvia ihmisiä, jotka olivat lähteneet Balille koronaa pakoon. Jotkut käytti maskeja, joidenkin vanhemmat pyysi tulemaan takaisin kotiin, joidenkin lennot kotiin peruttiin, lentokentällä mitattiin joka kulman takaa kuume. Yksi mimmi joutui olemaan Singaporen kentällä karanteenissa yli 20h tietämättä koska pääsee lähtemään kotiin, koska oli ollut Kiinassa edellisen 14 päivän aikana. Häntä ei haluttu ottaa Singaporeen, mutta ei myöskään palauttaa Balille.

Viirus oli melko iso puheenaihe koko matkan ajan. En itsekkään Kiinaan nyt matkustaisi ja muutenkin pyrittiin kiinnittämään hygieniaan entistä parempaa huomiota. En kuitenkaan suostu pelkäämään viirusta. Sen voi kuitenkin saada ihan yhtä hyvin Saariselällä kun Balilla.