LIVING IN SPAIN – expectations vs reality

Luulin aina, etten voisi ikinä asua etelässä. Sattumalta sitten päädyinkin asumaan Espanjaan viime kevääksi. Omien ennakkokäsityksien lisäksi huomasin monilla muillakin olevan melko vahva mielikuva espanjalaisesta elämäntyylistä. Tässä tulee mun ajatuksia näistä mielikuvista Espanjassa asumisen jälkeen:

1. Espanjassa ei puhuta englantia

Joo ja ei. Meillä töissä käytettiin englantia työkielenä. Asuin ”Barcelonan Keravalla”, eikä kylässä monikaan puhunut englantia. Barcelona itsessään on kuitenkin iso turistikaupunki, joten sielä englantia kuulee jo enemmän. Ei kuitenkaan ollut tavatonta, että barcelonalainen nuori ei ymmärtänyt sanaakaan englantia. Tämä oli aluksi todella raivostuttavaa, kun halusi olla mukana keskustelussa, muttei ymmärtänyt sanaakaan.

2. Mañana asenne

Stereotypinen kuva laiskasta ja huolettomasta espanjalaisesta pitää osittain paikkaansa. Mielestäni tämä pätee paremmin Etelä-Espanjassa, mutta Suomeen verrattuna elämä oli leppoisempaa myös pohjoisessa.

3. Espanjalaiset ovat ystävällisiä

Ystävällisiä ja vieraanvaraisia varmasti. Espanjalaiset tulevat helposti lähelle, pussaa ja halaa paljon. Espanjan kielessä myös käytetään paljon ystävällisiä sanoja ja sanontoja. Puheet kuitenkin saattavat jäädä vain puheiksi, eikä espanjalaisen sanaan voi luottaa niinkuin suomalaisen.

4. Espanjassa on halpaa

Suomeen verrattuna tavallisesta arjesta selviää huomattavasti pienemmin kustannuksin. Esimerkiksi ruokaostokset ovat todella paljon halvempia. Barcelona on kuitenkin suosittu turistikohde ja tämä näkyy asuntojen vuokrissa ja turistien suosimissa paikoissa.

5. Palkat ovat matalia

Taas verrattuna Suomeen – kyllä. Palkat ovat huomattavasti matalempia ja vaikka elämä onkin halvempaa kuin Suomessa, ei se mielestäni korreloi matalien palkkojen kanssa.

6. Espanjasta on mahdotonta löytää töitä

Espanjassa työttömyysprosentti on korkea ja etenkin nuorten työttömyys on yhteiskunnallinen ongelma. En kuitenkaan suostu ajattelemaan, että työn saaminen olisi mahdotonta. Haastavaa se toki saattaa olla, etenkin jos espanjan kieli ei ole hallussa. Isoissa kaupungeissa on kuitenkin kansainvälisten yritysten toimistoja ja turismin parissa tarvitaan työvoimaa. Töitä löytyy varmasti, mikäli on valmis näkemään vaivaa.

8. Espanjalaiset ovat temperamenttisia

Riippuu ihmisestä. Espanjalaisessa kulttuurissa on kuitenkin hyväksyttävämpää näyttää tunteet. Itkut, naurut ja hermoromahdukset voidaan käsitellä kaupan kassajonossa, työpaikalla tai rappukäytävässä.

9. Espanjalaiset miehet ovat tummia ja tulisia

Oman kokemukseni mukaan kyllä. Ei lisättävää 😂

10. It’s s all about siesta & fiesta

Jälleen, siesta on enemmänkin eteläisen Espanjan etuoikeus. Juhlanaiheita espanjalaiset kuitenkin keksivät helposti ympäri maan ja juhlat usein kestävätkin aikaiseen aamuun.


Useat tuntemani espanjalaiset sanovat, että Espanja on valtio, jonka sisällä on monta pientä valtiota omine kielineen ja kulttuureineen. Mielestäni tämä on hyvin tiivistetty. Omien kokemuksieni mukaan tietyt stereotypiat yhdistävät kuitenkin koko Espanjaa. Toisaalla nämä stereotypiat näkyvät vain vahvemmin kuin muualla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s