Vieras 3: KORONAKUULUMISIA MAAILMALTA

Postausjärjestyksen mukaan tämän tekstin pitäisi käsitellä mun omia reissukokemuksia. Tuntui kuitenkin turhauttavalta kirjoittaa matkustamisesta nyt, kun se on viimeviikkoisen hallituksen linjauksen mukaan käytännössä kielletty. Uudet linjaukset tulivat heti seuraavana päivänä edellisestä koronapostauksesta ja suosittelenkin kaikkia toimimaan ohjeistusten mukaan. Onneksi kuitenkin nykyään voidaan saada tietoa maailmalta ilman matkustamista. Oon viime aikoina pitänyt yhteyttä tavallistakin tiheämmin mun kavereihin maailmalla ja udellut pandemian vaikutuksista elämään. Tässä tulee siis koronakuulumisia Espanjasta, Etelä-Koreasta ja Meksikosta.

Male, Espanja

Missä olet?
Opiskelen Barcelonassa. Käyn opiskeluiden ohella töissä.

Miten koronavirus vaikuttaa elämäsi?
En voi liikkua ulkona, joten joudun olemaan sisällä asunnossani. Lisäksi menetin työpaikkani. Perheeni piti tulla vierailulle Kolumbiasta, mutta he joutuivat perumaan matkan.

Millainen on yleinen ilmapiiri?
Ihmiset ovat todella tukevia ja kannustavia. Kaupat ovat tyhjiä, ihmiset ostavat paljon ruokaa kerralla. Kauppoja kuitenkin täytetään päivittäin, ruoka ei ole loppunut.

Miten virus on vaikuttanut yhteiskuntaan?
Kaikki on suljettu, ihmisten pitää pysyä kodeissaan. Talous on vajoamassa ja monet ihmiset ovat menettäneet työpaikkojaan. Ulkonaliikkumiskieltoa valvotaan.

Pelottaako?
Haluan tilanteen vaan päättyvän. En kuitenkaan ole peloissani, sillä luotan systeemiin ja elpymisprosessin onnistumiseen. Tunnen oloni turvalliseksi.

Mikä on oma kantasi tilanteeseen?
Aluksi olin raivoissani tilanteesta ja koin, että hygienian laiminlyönti on johtanut viruksen syntyyn. Sitten päätin hyväksyä tilanteen. Tilanne on kuin elokuvasta, enkä olisi ikinä uskonut joutuvani kokemaan tällaista. Tiedän, että Espanja tulee elvyttämään taloutensa takaisin ja tämä jakso tullaan sulkemaan lopullisesti.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_4298.jpg

Jenny, Etelä-Korea

Missä olet?
Asun Soulissa Etelä-Koreassa. Opiskelen täällä ja suoritan tällä hetkellä työharjoittelua.

Miten korona on vaikuttanut elämääsi?
Korona on vaikuttanut elämääni valtavasti. Esimerkiksi työajat harjoittelupaikassani ovat muttuneet, jotta emme käyttäisi julkisia liikennevälineitä ruuhka-aikaan. Lisäksi valtio on ohjannut meitä pitäämään fyysistä etäisyyttä toisiimme tartunnan välttämiseksi. Monet ihmiset välttävät myös julkisia paikkoja kuten teattereita, kahviloita, puistoja jne.

Millainen on yleinen ilmapiiri?
Kaikki ihmiset käyttävät hengityssuojia kaduilla, eikä kaikkiin julkisiin rakennuksiin saa mennä sisälle ilman maskia. Monet yritykset ovat siirtyneet etätyöskentelyyn. Yrityksessä, jossa työskentelen, on kuumeen mittaus pääsisäänkäynnillä. Lisäksi kaikki noudattavat erittäin hyvää hygieniaa.

Miten virus on vaikuttanut yhteiskuntaan?
Opetusministeriö ilmoitti lukukauden alkavan vasta maaliskuun lopulla korkeakouluissa ja julkisissa kouluissa. Opetusta tullaan siirtämään etäopiskeluksi. Koska ihmiset välttävät ulos menemistä, ravintolat kärsivät tappioista. Suurin huoli ihmisillä on hengityssuojien loppumisesta. Tästä syystä hengityssuojien osto on rajoitettua. Sallittu ostopäivä riippuu syntymäajan viimeisestä numerosta. Esimerkiksi ne ihmiset, joiden syntymäpäivän viimeinen numero on 1-6 saavat ostaa apteekista hengityssuojan maanantaisin.

Pelottaako?
Uskon, että Etelä-Korea on jo päässyt pahimman yli, mutta vielä on liian aikaista rentoutua. Olen yhä huolissani viruksesta ja sen vaikutuksista arkeemme.

Koetko Etelä-Korean turvalliseksi?
En koe oloani turvalliseksi täällä. Käytän hanskoja aina kun otan pyörän telineestä ja pesen käteni liikkuessani paikasta toiseen välttääkseni tartunnan.

Oma kantasi tilanteeseen?
Kuten vastasin kysymykseen 5, meidän pitää olla aina varovaisia. Niiden maiden, joihin virus on vasta levinnyt, on oltava nyt valppaina. Suunnitelmia laatiessa olisi hyvä tarkkailla Kiinan ja Korean tilastoja, joissa virus on jo ehtinyt levitä pidemmälle.


Leah, Meksiko

Missä olet?
Puerto Escondidossa, Meksikossa. Työskentelen kotoa hierojana.

Miten koronavirus näkyy arjessasi?
Tähän saakka ei ole näkynyt mitenkään. Hieman enemmän turisteja lähtee kotiin, mutta sillä ei juuri ole vaikutusta elämääni.

Millainen on yleinen ilmapiiri?
Vain ulkomaalaiset vaikuttavat olevan huolissaan. Täällä ei ole erityistä protokollaa, rajoituksia tai paniikkia. Näin tänään ensimmäistä kertaa ihmisen käyttävän hengityssuojaa täällä, eräs ravintolassa työskentelevä mies. Lapsilla on kuukauden loma pääsiäisenä tavallisen kahden viikon loman sijasta. Yliopistoja suljetaan, mutta ei omalla asuinalueellani. En ole huomannut pandemian vaikutuksia turismiin tai sitä kautta talouteen vielä. Meksikolaisten turismi tänne on vilkasta tähän vuodenaikaan ja ihmiset tulevat kaikesta huolimatta. Tosin Meksikossa eletään vielä koronaviruksen alkuaikoja – leviäminen ei ole vielä räjähdysmäistä.

Pelottaako?
Ei. Olin suunnitellut matkustavani pääsiäisenä, mutta peruin suunnitelmat. Pelottaa, etten pääsisi enää takaisin Meksikoon.

Koetko olosi turvalliseksi?
Kyllä, ehdottomasti.

Oma kantasi tilanteeseen?
Tämä saattaa kuulostaa tunteettomalta, mutta maailma on ylikansoittunut ja tälläistä on tapahtunut luonnollisesti tuhansien vuosien ajan. Olemme vaan tottuneet siihen, että moderni lääketiede korjaa kaiken nykyään. Olen enemmän huolissani pandemian vaikutuksista maailmantalouteen tulevina kuukausina.


Huom! Kukaan vierailijoista ei ole koronavirusasiantuntija enkä itsekään sitä ole. Mielestäni on kuitenkin arvokasta kuulla koronatilanteista maissa, joissa pandemia jyllää eri vaiheissa. Etelä-Korean uskotaan olevan jo elpymässä, kun taas Meksikossa ollaan vasta alkuvaiheessa. Kaikki kommentit ovat kavereideni subjektiivisia kokemuksia, jotka eivät tietenkään kerro koko totuutta maan tilanteesta. Samalla tavalla kun oma kokemukseni Suomessa on aivan eri kun sairaanhoitajana työskentelevän kaverini tai riskiryhmään kuuluvan mummuni. Paljon virtuaalihaleja mummulle! Tiedän, että oot täällä aina ensimmäisenä lukemassa mun postauksia. ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s